O nás

Jsme tátova pražírna kávy. Výběrové kafe z Ostravy.
Táta praží, máma ochutnává a děti všemu nadšeně přihlíží.

B3CA8601-03B2-43C7-B487-96571040F017

“Výběrovou kávu milujeme a vlastní pražírna je naším splněným snem.”

PŘÍBĚH – HISTORIE

Byla to láska na první “pohled” a od roku 2013 se všechno v našem životě točí okolo výběrové kávy. Stále živě si pamatujeme, když jsme poprvé ochutnali espresso z výběrové Keni a jak nás překvapila jeho chuť. Čistá, ovocná a sladká. Takovou kávu jsme si zamilovali a pár měsíců nato založili značku COKAFE. Ve vlastních kavárnách v Ostravě jsme pracovali několik let. Za barem, v kuchyni a všude kde bylo potřeba.

Chtěli jsme ale získat i zahraniční zkušenosti, a tak jsme na čas odjeli do Berlína, kde jsme jako baristé pracovali u Five Elephant. Tam vznikaly naše první myšlenky na vlastní pražírnu. Lákala nás ta proměna zelených zrnek, vůně pražení i přiblížení se ke kávovým farmám. Dva roky na to se náš sen stal skutečností a na jaře 2018 jsme na našem Diedrichovi upražili první kafe pod značkou Father’s Coffee.

6CBC4789-A77E-4438-BBE1-38CE790F52AC

Pro nás je káva především ovoce.

6EAD500A-C644-42C6-A44D-9E88ADC02C6A

Plod ovocné rostliny – kávovníku, který najdeme na plantážích v rovníkových oblastech po celém světě. Každá země i místo má díky specifickým podmínkám a podnebí svou unikátní chuť. Ale všude hraje velkou roli farmář. To díky jeho péči a tvrdé práci mohou kvést krásnými bílými květy, které postupně dozrávají v červené kávové třešně. V každé takové třešni se pod sladkou dužinou ukrývají většinou dvě zelená zrnka. Na řadu přichází práce sběračů, kteří ručně vybírají jen ty opravdu zralé třešně, díky nimž může později káva chutnat přirozeně sladce. Nasbírané kávové třešně se potom přímo na farmě nebo ve zpracovatelském závodu některým ze způsobů (nejběžnější – suchý, mokrý, honey) dále zpracovávají, suší, loupou a opět ručně třídí. Vše má velký vliv na pozdější chuť. Ta se ještě před prodejem a exportem musí ohodnotit. Kávu ochutná některý certifikovaný Q-grader a bodově ji ohodnotí. Jako výběrová může být označena tehdy, když dosáhne minimálně 80 bodů ze 100.

9492092A-F1B3-4F9F-BED5-326A0832771E

Výběrová káva tvoří pouhých cca 5% světové produkce a zbylých 95% je káva komoditní. Z té se připravuje černý, hořký nápoj obsahující kofein. Nic víc nic míň. U takové kávy většinou neznáme původ, dobu ani metodu zpracování a ve skladech nebo v policích supermarketu může ležet i několik let. Její chuť bývá prašná, hořká, zemitá s velmi nepříjemnou dochutí. Takovou kávu u nás nenajdete.

 Naše káva je čerstvá, voňavá a sladká.
Známe její původ a příběh.

97FDF3C0-80B5-4E4B-8C21-056C3EA890C9

V naší pražírně

Vyprodukovaná zelená káva putuje co nejrychleji k nám do pražírny. Jako taková zatím nemá chuť ani vůni tak jak ji znáte a vše se vyvíjí až při jejím pražení. A právě tato proměna chemické struktury kávových zrn probíhá u nás v pražírně.

Pečlivým a citlivým přístupem se snažíme vyzdvihnout přirozený a jedinečný chuťový potenciál každé kávy. A jedním z nejdůležitějších úkolů pražiče je vytvořit kávě její pražící profil. Určuje ho především změna teploty, přísunu vzduchu a celková doba pražení.

34091779-A553-4487-BDD0-150B561F38E0

I drobná úprava může změnit výslednou chuť a pražení proto představuje velmi soustředěný a pečlivý přístup. Neméně důležité jsou technologie se kterými pracujeme. Musí být hlavně spolehlivé a konzistentní. Pražíme na americké dvanácti kilové pražičce IR-12 od společnosti Diedrich Roasters. Každé pražení zaznamenáváme do programu Cropster, abychom měli možnost kontroly a vše mohli zpětně dohledat. Veškerou kávu si podle naší chuti sami vybíráme a hledáme při tom její sladké, čisté a voňavé tóny. Vždy nás musí něčím výjimečným oslovit. Zároveň ale myslíme na koncového zákazníka a snažíme se mít nabídku káv takovou, aby si u nás mohl podle své chuti vybrat úplně každý.